Kuřáctví v zemích EU - Trefancová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Kouření je v EU nejčastější příčinou úmrtí, jimž lze zabránit. Má závažnější dopad na veřejné zdraví než alkohol, drogy, vysoký krevní tlak, nadváha nebo vysoká hladina cholesterolu. V Evropské unii každoročně na následky kouření umírá kolem 650 000 osob. Odhaduje se, že náklady spojené s negativními dopady kouření činí v členských státech kolem 100 miliard eur. Cílem diplomové práce je zmapovat prevalenci kouření v EU a zjistit opatření Evropské unie v boji proti kouření. Práce se věnuje problematice kouření z hlediska historického vývoje, z hlediska zdravotních rizik a z hlediska aktuálních opatření států Evropské unie v boji proti kuřáctví. Výzkumná část obsahuje sekundární analýzu dat týkajících se prevalence kouření u dospělých a mladistvých, vývoje úmrtnosti na karcinom plic a spotřeby cigaret v jednotlivých zemích EU.
Smoking in EU Countries
Keywords: Prevalence; Kouření; Nikotin; Závislost; Úmrtnost; Evropa; Prevalence; Smoking; Nicotine; Addiction; Mortality; Europe