Pojetí primární výuky anglického jazyka ve vybraných alternativních školách - Helmová, Simona (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá výukou anglického jazyka na 1. stupni alternativních škol. Teoretická část se věnuje vývoji alternativních škol a následně rozboru vybraných, tedy montessoriovské, waldorfské a jenské. U každé školy je přiblížena jejich hlavní filozofie a přístup ke vzdělávání cizích jazyků. Praktická část je pojata jako kvalitativní výzkum, který probíhal na třech vybraných alternativních školách za použití metody pozorování a rozhovoru. Cílem bylo zjistit a popsat přístup k vyučování anglického jazyka na vybraných školách se zaměřením na čtyři oblasti, a to role učitele, využití cizího jazyka při vedení hodiny, využívané materiály a pomůcky a přístup k rozvoji čtení a psaní.
Teaching English as a foreign language in selected alternative primary schools
Keywords: alternativní školy; anglický jazyk; montessoriovská škola; waldorfská škola; jenská škola; role učitele; výukové materiály; čtení a psaní; alternative schools; English language; Montessori school; Waldorf school; Jenna school; teacher's role; teaching materials; reading and writing