Znovusjednocení Německa v paměti Čechů a Němců - Chalaš, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce si klade za cíl prozkoumat a popsat znovusjednocení dvou německých republik roku 1990, a to za pomoci orálního výzkumu a písemně zachycených vzpomínek. Dotazováni budou lidé na obou stranách hranice jak německé, tak české. Díky specifičnosti tématu musí být dotazovaní starší 30 let. Práce má prezentovat právě jejich názory a postoje. Věk je zvolen záměrně, neboť výzkum se zaměřuje na občany, kteří tuto událost sami zažili. Konečný výsledek by měl vypovídat o tom, jak lidé v tehdejší době znovusjednocení vnímali, co jim znovusjednocení z jejich pohledu tehdy přineslo, co v průběhu času a co přináší nyní.
Reunification of German in memory of Czechs and Germans
Keywords: znovusjednocení; politický systém SRN; politický systém NDR; lidé; reunification; politican system of Federeal Republic of Germany; politican system of German Democratic Republic; people