Diverzita včel opylujících vybrané druhy plodin a jejich kontaminace pesticidy - Hýbl, Marian (Jihočeská univerzita, 2017)
Měření diverzity a chemické kontaminnace včel probíhalo na dvou lokalitách. Na lokalitě Zborov, pěstující konvenčně řepku a lokalitě Malonty, kde se hospodaří v ekologickém režimu. Na lokalitě Zborov bylo chyceno 81 jedinců ze 3 čeledí, čítající 20 druhů. Analýzy navíc potvrdily kontaminaci včel pesticidy. Oproti tomu v lokalitě Malonty bylo chyceno 229 jedinců z 5 čeledí, čítající 36 druhů. Analýza včel z této oblasti vyvrátila přítomnost pesticidů.
Diversity of bees on selected crops and their contamination by pesticides
Keywords: Včely; diverzita; pesticidy; opylovači; Bees; diversity; pesticides; pollynators