Mediální obraz a prezentace Norimberských procesů v letech 1945-1949 - Chaloupková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zaměřuje na vojenské soudní procesy s válečnými zločinci vedené vítěznými mocnostmi před Mezinárodním vojenským tribunálem, které probíhaly v Norimberku v letech 1945-1949. Práce se zabývá Norimberskými procesy a jejich reflexí v Československém dobovém tisku. Práce přibližuje problematiku Norimberských procesů za pomoci odborné literatury. Tato část se zabývá komplexní charakteristikou procesů včetně jejich průběhu a výsledků. Následně se práce zaměří na ohlasy procesů v Československém tisku. V rámci analýzy se věnuje dobovému tisku, který zprostředkovával obraz postupu vůči válečným zločincům. V neposlední řadě se zaměřuje na otázku reality a jejího mediálního obrazu, přičemž zohledňuje strategie zobrazování procesů v médiích v systému Národní fronty v letech 1945-1949 (a možné odlišnosti podle politického zaměření daného periodika). Bakalářská práce slouží jako základní obraz názorového myšlení československého tisku na téma norimberských procesů.
Media image and presentation of the Nuremberg trials in 1945-1949
Keywords: norimberské procesy; váleční zločinci; Svobodné noviny; Svobodné slovo; Rudé právo; nuremberg trials; war criminals; Svobodné noviny; Svobodné slovo; Rudé právo