Ergonomie spánku u vertebrogenních onemocnění - Krbeček, Adam (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce pojednává o problematice kvality spánku u lidí trpících bolestí zad a zkoumá jaké faktory mohou ovlivnit kvalitu spánku včetně toho, jaký může mít vliv úprava postury, kvality pohybových stereotypů, ergonomie prostředí a spánkové polohy právě na kvalitu spánku. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je dále rozdělena do třech oblastí. První oblastí je spánek, která pojednává o tom, co je to spánek, proč spíme a jaké faktory mohou náš spánek ovlivnit. Další oblastí je samotná bolest zad pojednávající o základní anatomii osového orgánu, etiopatogenezi bolestí zad a nakonec roli postury a kvality pohybových stereotypů ve spojení s touto problematikou. Třetí a poslední oblastí je ergonomie spánku, jejíž součástí je definice a rozdělení samotné ergonomie, ergonomie spacího místa a spánkové polohy. Praktická část proběhla formou kvalitativního výzkumu. Zkoumaný vzorek byl tvořen ze tří probandů, trpících na bolesti zad a problémy s nedostatečnou kvalitou spánku. Výzkum zahrnoval vstupní a výstupní kineziologický rozbor, rozhovor, ergonomickou analýzu. Každý proband podstoupil osmitýdenní terapii zaměřenou především na korekci držení těla. Během terapie byla sbírána data o kvalitě spánku z chytrých hodinek a spánkového deníku. Nasbírané výsledky potvrzují zlepšení v některých naměřených parametrech kvality spánku.
Sleep ergonomics in vertebrogenic diseases
Keywords: ergonomie spánku; kvalita spánku; držení těla; fyzioterapie; sleep ergonomics; sleep quality; posture; physiotherapy