Středoškolské studium v proměnách doby - Kastlová, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce je zmapovat oblast středoškolského vzdělávání napříč historií, uvést do souvislostí historický vývoj a jeho vliv na studium, následně tento poznatek konfrontovat se současným stavem. Zároveň se jedná o jakousi sondu do studentského života. Blíže je pak v práci zacíleno na mikroregion České Budějovice, a to přímo na Gymnázium J. V. Jirsíka, které díky své bohaté historii a zachovalým historickým archiváliím poskytuje ucelený náhled na středoškolské studium napříč historií v našem regionu. V teoretické části jsou specifikovány problémy a úskalí, se kterými se setkáváme v historii, ale i v současnosti, středoškolského vzdělávání. V praktické části ověřím zjištěná fakta a doplním o další poznatky. Hlavní přínos práce spočívá v analýze a následném vyvození poznatků o tomto tématu. Věřím, že tyto poznatky budou přínosné pro obor sociální pedagogiky.
Secondary school studying in transformation of times
Keywords: Vzdělávání; střední škola; středoškolské studium; gymnázium; student; Education; secondary school; secondary school tuition; grammar school; student