PROSTITUCE V OKRESE ČESKÝ KRUMLOV - Sedláčková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2008)
Prostituce v okrese Český Krumlov Prostituce (z lat. Prostituere) je poskytování sexuálních služeb za úplatu nebo protihodnotu, nerozlišuje se zde, zda jde o materiální, či peněžitou úhradu. Typickým průvodním jevem prostituce je časté střídání partnerů. Prostitucí se obvykle rozumí prostituce ženská, existuje však i prostituce mužská a dětská. Prostituce jako hromadný společenský jev patří ve všech soudobých vyspělých kulturách do oblasti sociální patologie. Je také nazývána nejstarším řemeslem světa, neboť se objevuje již od antických dob. Teoretická část je orientována především na zjištění prostituce v současné době, její formy, kdo sexuální služby poskytuje a jaké problémy s ní ve společnosti souvisejí. Celkově slouží se seznámením se s celou problematikou prostituce. Data potřebná pro testování stanovených hypotéz byla získávána pomocí kvantitativního výzkumu, který umožňuje práci s velkým souborem respondentů. Pro lepší získávání co největšího počtu odpovědí byla zvolena metoda písemného dotazování, tedy technika dotazníků. Zkoumaný soubor respondentů byl ve věkovém rozmezí od 15 do 71 let.Výzkum byl realizován ve městech a obcích,kterých se problematika prostituce více dotýká. Byly poskytnuty informace, k jakému účelu budou dotazníky využity, že jde o zcela anonymní záležitost. Mezi cíle bylo stanoveno zmapování prostituce (erotických podniků), právě v okrese Český Krumlov, získání informací, jakým způsobem regulují prostituci jednotlivé obce a zjistit, jak prostituci v obci vnímají občané. První hypotézou bylo, zjistit, zda obce vydávají vyhlášky o veřejném pořádku, které regulují prostituci. A tyto vyhlášky jim jsou rušeny ústavním soudem. Tato hypotéza byla v průběhu šetření vyvrácena. A druhou hypotézou bylo. Že obyvatelé vnímají regulační opatření obce k prostituci jako nedostatečné. Tato hypotéza se potvrdila. Práce může být využita jako podnět pro změny v legislativě a přístupu obcí k této problematice. Nebo rozšíření opatření jednotlivých obcí.
PROSTITUTION IN REGION ĆESKÝ KRUMLOV
Keywords: kuplířství; legislativa; názory; prostituce; sexuální služby; prostitution; procuration; sex services; legislature; confessions