Využití služebního psa v oblasti Integrovaného záchranného systému - Laňka, Miloslav (Jihočeská univerzita, 2010)
Abstrakt: Název práce: Využití služebního psa v oblasti Integrovaného záchranného systému. Tato bakalářská práce v teoretické části obsahuje problematiku Integrovaného záchranného systému ČR, jeho vývoj a celkový popis. Dále je zde popisován vývoj služební kynologie PČR, záchranářské kynologie a pro laickou veřejnost méně známé, ale v krizových situacích velmi důležité oblasti kynologie - canisterapie. Cílem práce je zmapovat využití služebního psa v Integrovaném záchranném systému České republiky a vymezit odlišnosti výcviku služebních psů záchranáři a PČR. Dále zjistit odborné znalosti členů Integrovaného záchranného systému v problematice využití služebních psů. Pro výzkumnou část této bakalářské práce byla použita kvantitativní metoda dotazování. Informace nezbytné pro dosažení cíle a hypotéz byly získány pomocí řízeného rozhovoru a dotazníkového šetření. Výzkumem, který vyplývá z řízeného rozhovoru, byla potvrzena hypotéza, že stupeň připravenosti služebních psů pro použití v Integrovaném záchranném systému splňuje požadavky Policie České republiky. Dotazníkovým šetřením došlo k vyvrácení hypotézy, že ve vzdělávacím procesu Integrovaného záchranného systému, je problematice využití služebního psa věnován dostatečný prostor. Jedním z řešení výše uvedené problematiky by mohlo být nabídnutí informačního materiálu základním složkám Integrovaného záchranného systému, ve kterém by se více dověděly o možnostech využití psů v tomto systému, zároveň zorganizování více taktických cvičeních za účasti psovodů, a besed mezi psovody a jednotlivými složkami Integrovaného záchranného systému.
Using of Service Dog in Intergration Rescue System
Keywords: Hasičský záchranný sbor; Integrovaný záchranný systém; Policie České republiky; Služební kynologie Policie České republiky; Zdravotnická záchranná služba.; Fire Rescue Service; Integrated Rescue System; Police of the Czech Republic; Service Cynology of CRP; Health Rescue Service.