Vliv rozvodu rodičů na vývoj dítěte očima dítěte - Rožnovská, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářské práce se zabývá problematikou rozvodu manželství a vliv na dítě po rozvodu rodičů. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V teoretické části je charakterizován rozvod rodičů, reakce dítěte na rozvod rodičů, z jaké příčiny se manželství rozpadá, to, co se děje s dítětem po rozvodu rodičů, i to, jaké následky může rozvod způsobit. Dále je v teoretické části rozepsáno, jak se s rozvodem vyrovnává chlapec a dívka, nebo jedináček či dítě, které má sourozence, i to, jak dítě reaguje na nového partnera rodiče. Cílem práce bylo popsat, autentické vzpomínky dospělých, kterým se v dětství rozvedli rodiče. Byly položeny dvě výzkumné otázky: 1. Co pro dítě znamená rozvod rodičů? 2. Jak se dítě s rozvodem vyrovnává? Pro výzkum jsem zvolila kvalitativní strategii, metodou získávání dat byl polostrukturovaný rozhovor a ohniskové skupiny. Metodou zpracování dat byla obsahová analýza zapsaných rozhovorů a diskusí, konkrétně metoda trsů. Bylo osloveno 10 dospělých ve věku 20 až 35 let, kteří si prožili rozvod rodičů. Výsledky výzkumu ukázaly, že které dospělé rozvod rodičů posílil, někteří dospělí se stále hledají a nevědí, co s životem. Většina dospělých se shodla, že nechtějí dělat stejné chyby jako rodiče. Většina dospělých nesnáší to, co byla příčina rozvodu jejich rodičů. Proto se někteří dospělí, kteří prožili rozvod rodičů, bojí vstoupit do manželství. Pokud se narodily děti, rodiče chtějí udržet rodinu pohromadě. Když se rodiče hádají, nechtějí, aby jejich děti byly svědky. Jestli si rodiče nerozumějí, raději se s partnerem rozejdou, než aby jejich dítě vyrůstalo v nepříznivém prostředí, ve kterém sami rodiče vyrůstali. Bakalářská práce by mohla být informačním materiálem pro odborníky pracující s dětmi v krizové situaci a pro odborníky pracující na soudech.
The effect of divorce of parents on child development by the eyes of child
Keywords: dítě; rozvod; manželství; hádky; strach; child; divorce; marriage; arguments; fear