Vliv chemického složení rostlinného opadu na rychlost jeho rozkladu v mokřadních ekosystémech - Bláhová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce je součástí práce projektu GA ČR č. P504/11/1151 Úloha rostlin v bilanci skleníkových plynů ostřicového slatiniště. Zabývá se hodnocením rychlosti dekompozice opadu vybraných travinných dominant mokřadů. Rychlost dekompozice byla hodnocena metodou opadových sáčků. Pro přípravu opadových sáčků byla použita odumřelá nadzemní biomasa ostřice štíhlé (Carex acuta), zblochanu vodního (Glyceria maxima) a chrastice rákosovité (Phalaris arundinacea).Vzorky byly exponovány na Mokrých a Záblatských loukách po dobu jednoho roku. Dále byla provedena chemická frakcionace základních typů uhlíkatých sloučenin pro rostlinný materiál před expozicí a po expozici v terénu.
Effect of chemical composition of plant litter on the rate of its decomposition in wetland ecosystems