Vliv fytogenního krmného aditiva na užitkové parametry u drůbeže - Homolková, Eva (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce bylo ověřit účinnost fytogenních aditiv na užitkové parametry u drůbeže. Pokusné sledování bylo provedeno ve výzkumné stanici firmy Delacon PNRC s.r.o. ve Stošíkovicích na Louce. Pokus byl proveden s kohoutky hybrida ROSS 308. Výkrm trval 42 dnů a bylo aplikováno třífázové krmení-BR 1, BR 2, BR 3. Do všech druhů krmných směsí byla přimíchávána fytogenní aditiva. Vzhledem k tomu, že se jedná o primární výzkum soukromé firmy, není známo přesné složení použitých aditiv, které si firma chrání jako svoje know-how. Základem aditiv byly látky ze skupiny saponin v kombinaci s dalšími látkami fytogenního původu. V průběhu výkrmu byly sledovány užitkové parametry pokusných skupin, které byly následně porovnávány s kontrolní skupinou. Pokusné skupiny vykazovaly pozitivní vliv hned v několika užitkových parametrech v jednotlivých obdobích, statisticky průkazných pozitivních výsledků bylo dosaženo pouze u konverze krmiva u jedné pokusné skupiny v období výkrmu od 29. 42. dne a u tří pokusných skupin při vyhodnocení celého výkrmu od 1. 42. dne.
Effect of phytogenic feed additive on utility parameters in poultry
Keywords: drůbež; užitkové parametry; fytogenní aditiva; poultry; utility parameters; pgytogenic additives