Endoparazitární infekce koní - Wagnerová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2011)
V letech 2009 až 2011 bylo odebráno celkem 587 vzorků trusu od 98 koní různého věku. Vzorky pocházely ze tří chovů lišících se způsobem chovu, technologií ustájení a managementem chovaných koní. K diagnostice parazitů byly využívány klasické parazitologické metody zahrnující flotaci, sedimentaci a metody barvení. Možný výskyt Encephalitozoon spp. byl detekován využitím genově specifické nested PCR. Ve všech sledovaných chovech se na celkové prevalenci nejvíce podíleli malí strongylidi. Věk byl zhodnocen jako významný faktor při výskytu Eimeria leuckarti, Strongyloides westeri a Parascaris equorum u hříbat. Rezistence malých strongylidů na benzimidazoly byla zaznamenána v jednom chovu. Monoinfekce převládaly nad smíšenými infekcemi. Jako nejméně rizikový z hlediska parazitárních infekcí byl označen stájový způsob chovu koní ve sportovní stáji. Ve sledovaných chovech byl u koní molekulárními analýzami prokázán výskyt mikrosporidie Encephalitozoon cuniculi genotyp I.
Endoparasites of horses
Keywords: Paraziti; Kůň; Věk; Technologie chovu; Rezistence na anthelmintika; Encephalitozoon cuniculi; Parasites; Horse; Age; Management system; Anthelmintic resistance; Encephalitozoon cuniculi