Zátěžové situace v rámci výkonu povolání zdravotnického záchranáře - Hnětkovský, Radek (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce nastiňuje problémy ze všech oblastí záchranářské činnosti, s kterými se mohou potýkat, či je mohou očekávat. Největší podíl v této bakalářské práci však tvoří psychicky náročné situace, které se dále odráží v pracovní činnosti a náplni tohoto povolání.V úvodu bakalářské práce shrnuji současné poznatky z dané problematiky a nastiňuji hlavní činnost, náplň zdravotnické záchranné služby a zdravotnického záchranáře. Dále se zaměřuji na nejzávažnější situace a stavy, které mohou komplikovat již tak psychicky vyčerpávající zaměstnání.Hlavní náplň práce tvoří kvantitativní výzkum. Sběr dat byl zhotoven metodou dotazníku, který zodpovědělo 102 středních zdravotnických pracovníků několika výjezdových stanovišť zdravotnické záchranné služby.Práce byla směřována k potvrzení náročnosti tohoto povolání, což dokládají výsledky výzkumu a postavení zdravotnických záchranářů k jednotlivým bodům výzkumu.Výsledky práce budou využity k rozšíření informovanosti v dané problematice. Dále nastiňují náročnost tohoto povolání a pro potencionální uchazeče do řad zdravotnických záchranářů, se tato práce může stát vodítkem, která je může dovést či svést z cesty za jejich snem.
CLIFFHANGER SCOPE OF AKTIVITY CAREERS PARAMEDIC
Keywords: přednemocniční neodkladná péče; zdravotnický záchranář; zdravotnická záchranná služba; mobbing