"Měli jsme underground a máme prd" aneb Česká undergroundová kultura před rokem 1990 a po něm - Hrušková, Dominika (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou českého undergroundu 80. a 90. let. Předkládá vysvětlení pojmu underground, jeho periodizaci a politicko-společenský kontext. Jsou představeny monografie vybraných autorů, Egona Bondyho, Ivana Martina Jirouse a Jáchyma Topola, kterým je v této práci věnována hlavní pozornost. Smyslem práce je komparovat vždy jeden předrevoluční a jeden porevoluční titul od těchto třech autorů a poukázat na změny či setrvání v jejich tvorbě.
"We used to have underground but now we have crap" or Czech underground culture before and after 1990
Keywords: česká undergroundová literatura; Egon Bondy; Ivan Martin Jirous; Jáchym Topol; Czech underground literature; Egon Bondy; Ivan Martin Jirous; Jáchym Topol