Epigrafické památky vnitřního města Českých Budějovic do roku 1900. - Strouhová, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná diplomová práce se zabývá epigrafickými památkami vnitřního města Českých Budějovic do roku 1900 a zároveň se snaží seznámit s historií města se zaměřením na středověk, a jeho opevňovacím systémem. Vlastní diplomová práce je rozdělena do devíti kapitol. V první kapitole je nastíněna historie středověkého města Českých Budějovic. Druhá kapitola se věnuje městskému opevnění od jeho počátku až do doby současné. Třetí kapitola přináší přehled studií, které se zabývají zpřístupňováním epigrafických památek. Čtvrtá kapitola se věnuje teritoriálnímu vymezení, které určuje území zpřístupněné katalogem. Následující oddíly se zabývají podrobnými katalogizačními zásadami, které jsou uplatňovány v epigrafickém katalogu, strukturou jednotlivých záznamů katalogu a tříděním epigrafického materiálu. Osmá kapitola tvoří hlavní část diplomové práce. Katalog přináší 127 epigrafických nápisů jak do současnosti dochovaných, tak již nedochovaných, které se nacházejí na vymezeném území. Poslední oddíl obsahuje rejstříky, které by měli usnadnit práci s katalogem. Závěr shrnuje získané poznatky. Následuje seznam pramenů a použité literatury. Práci uzavírají přílohy.
Epigraphical monuments of the central city of České Budějovice.
Keywords: České Budějovice; epigrafické památky; historie města; opevnění města; bibliografický přehled; katalogizační zásady; katalog; rejstřik; České Budějovice; epigraphical monuments; history of the city; fortification of the city; bibliography summary; catalogue principles; catalogue; index