Vliv majoritní společnosti na romskou populaci v minulosti a dnes - Málková, Soňa (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá vlivem většinové společnosti na romskou populaci v minulosti a dnes. Cílem práce je poukázat na vliv, který měla většinová společnost na romskou menšinu při proměně romského způsobu života v posledních 70ti letech. Tento cíl byl realizován pomocí studia odborné literatury, a to především v oblasti životního způsobu Romů za posledních sedmdesát let. V bakalářské práci se nachází celkem 4 kapitoly. První kapitola charakterizuje romskou menšinu, pojednává o mentalitě a hodnotách Romů. Kapitola druhá se zabývá tradičním způsobem života Romů, se zaměřením na oblast bydlení, zaměstnání a rodiny. Kapitola třetí, která je zároveň kapitolou hlavní, se zaměřuje na řešení sociální situace Romů v letech 1945-1989 a na proměnu tradičního způsobu života Romů v tomto období. Čtvrtá kapitola se zabývá současným způsobem života romské minority.
The influence of the majority society to the Roma population in the past and today
Keywords: Romové; majoritní společnost; způsob života; bydlení; obživa; rodina; sociální vyloučení; nezaměstnanost; chudoba; Roma people; majority society; lifestyle; way of life; housing; livelihood; family; social exclusion; unemployment; poverty.