Posouzení energetického a nutričního příjmu z obědů podávaných ve školních jídelnách na vybraných základních školách - Auerová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2022)
Školní prostředí a zejména školní jídelny hrají důležitou roli z hlediska vedení dětí ke zdravému stravování a zdravému životnímu stylu. Cílem dipolomové práce bylo stanovit příjem energie, hlavních živin a mikronutrientů z obědů ve vybraných školních jídelnách a podle vyhlášky č. 272/2021 Sb. o školním stravování vyhodnotit plnění spotřebního koše. Výsledky byly porovnány vůči doporučením v DACH (2019). Ze zjištěných výsledků vyplývá, že nejčastějším problémem byl především vyšší příjem bílkovin, než uvádí korigovaná norma. Dalším zjištěním bylo nedodržování příjmu vitaminů ve smyslu ať už jejich nedostatku, nebo nadbytku příjmu ve vybraných obědech. U vyhodnocení spotřebního koše byl nejčastěji problém s volnými cukry, mlékem a mléčnými výrobky. Práce zohlednila i sezónost zařazování potravin díky sledování jídelníčků ve vybraných měsících, po dobu jednoho roku.
Assessment of Energetic and Nutritional Intake from School Canteen Lunches on Selected Middle Schools
Keywords: výživa školáků; školní jídelna; energie a živiny; spotřební koš; schoolchildren's nutrition; school canteen; energy and nutrients; consumer basket