Psané texty prostěsdělovacího funkčního stylu - Smetanová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce ?Psané texty prostěsdělovacího funkčního stylu? je popsat proměny funkčních stylů v současné komunikaci, ke kterým dochází v souvislosti se stíráním rozdílů mezi formálností a neformálností. Vzhledem k rozsáhlosti dané problematiky se blíže zaměříme především na spontánní psané komunikáty stylu prostěsdělovacího, které v poslední době do značné míry nahrazují projevy primárně mluvené. Práce vychází z rozboru jazykového materiálu nashromážděného v rámci diskusí názorového fóra portálu Novinky.cz. Analýza zaznamenaného materiálu si klade za cíl zjistit, v čem se spontánní zprostředkované psané komunikáty podobají projevům původně mluveným a zda si zachovávají nějaké rysy psanosti.
Written texts in the matter-of-fact functional style
Keywords: současná komunikace; proměny funkčních stylů; prostěsdělovací funkční styl; mluvené projevy; psané texty; internet; diskuse; názorové fórum portálu Novinky.cz; present day communication; changes of functional styles; matter-of-fact functional style; spoken speeches; written texts; Internet; discussion; opinion newsgroup portal Novinky.cz