Analýza prostorových a aprostorových charakteristik perifernosti na příkladě Rožmitálska - Izakovičová, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením perifernosti obcí modelového území Rožmitálska prostřednictvím prostorových a tzv. aprostorových charakteristik (znaků). Cílem práce je komparace obcí modelového území za využití metody normované proměnné a identifikace možností jejich rozvoje. Úvodní část práce je věnována teoretickému vymezení základních pojmů týkajících se periferních oblastí a diskusi relevantních zdrojů odborné literatury. Pozornost je rovněž věnována diskusi studií týkajících se výzkumů periferních oblastí v Česku. Následující část práce je věnována stanovení metodiky prováděné analýzy, na kterou navazuje charakteristika modelového území. Ve stěžejní empirické části práce jsou poté vybraná metodická východiska aplikována na modelovém území Rožmitálska. Hodnocení perifernosti obcí modelového území je prováděno za využití kombinace primárních a především dostupných sekundárních dat. V závěru jsou shrnuty zjištěné poznatky a formulován návrh doporučení dalšího rozvoje obcí modelového území.
Analysis of spatial and aspatial characteristics of peripherality on the example of Rožmitálsko
Keywords: prostorové a aprostorové charakteristiky; normovaná proměnná; obec; vnitřní periferie; SO POÚ Rožmitál pod Třemšínem; spatial and aspatial characterictics; standardized variable; municipality; inner periphery; SO POU Rožmitál pod Třemšínem