Lyrické prvky v Lorcově dramatu - (Bodas de sangre - Krvavá svatba) - Herman, Alexandr (Jihočeská univerzita, 2011)
Herman, Alexandr. Lyrické prvky v Lorcově dramatu - Krvavá svatba. České Budějovice: Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, 2011, 103 s., Diplomová práce. Tato diplomová práce se zabývá rozborem lyrických prvků v dramatickém díle Federica Garcíi Lorky. Autor patřil mezi čelní představitele avantgardního hnutí ve Španělsku. Jeho dramata jsou dodnes hrána na významných světových scénách, jeho básnická tvorba zachycující odkaz lidové lyriky nepřestala inspirovat literární teoretiky v nových interpretacích. Autor se narodil v roce 1898, který pro Španělsko znamenal začátek ústupu z jeho dřívějších mocenských pozic. Tato historická situace se projevila novým postojem ke Španělsku i umění. Je členěna do tří částí.
Lyrical elements in Lorca's theatre - (Bodas de sangre - Bloody wedding)
Keywords: Avantgarda; Lorca; Krvavá svatba; Avant-garde; Lorca; Bloody wedding