Znalost lidských práv u dětí v domovech pro děti ve věku od 10 18 let ve Zlínském kraji - Librová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá znalostí lidských práv u dětí v domovech pro děti ve věku od 10 do 18 let ve Zlínském kraji. Úvod teoretické části je zaměřen především na lidská práva a související dokumenty. Popisuje problematiku právního vědomí, týkající se dětí, jak obecně, tak konkrétně. Dále je v práci popsána ústavní výchova a její vývoj, vybrané příslušné instituce, práva dětí s nařízenou ústavní výchovou a psychická deprivace. Závěr teoretické části rozděluje a charakterizuje cílovou skupinu na pubescenty a adolescenty. Obecným cílem diplomové práce bylo zjistit znalost lidských práv u dětí žijících ve vybraných dětských domovech ve Zlínském kraji. Specifickým cílem diplomové práce bylo zjistit znalost lidských práv ve vybrané oblasti. Jednalo se o oblast přiznávání práv dětem a dospělým. Pro výzkum byl použit dotazník, který vychází z modifikované verze zjišťování dětských práv od amerického vědce Gary Meltona. Vzhledem k určeným výzkumným předpokladům byly pro vyhodnocení vybrány pouze některé části z dotazníku. Jednalo se o oblast obecných otázek a otázky, týkající se přiznávání práv dětem i dospělým. Z výsledků výzkumu vyplývá, že znalost lidských práv u dětí je s ohledem na znalost příkladů práv a zákonů na průměrné úrovni. Ovšem co se týče znalostí pojmů práva a zákona, jsou děti na úrovni nízké. Znalost týkající se přiznávání práv dětem a dospělým je na vysoké úrovni, stejná u pubescentů i adolescentů.
Knowledge of Human Rights in Children Aged 10 to 18 Years Old in Residential Care in the Zlín Region
Keywords: lidská práva; dětský domov; pubescent; adolescent; human rights; home for children; pubescent; adolescent