Proměna sociálního postavení dítěte ve společnosti od novověku do současnosti - Bezačinská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
V bakalářské práci se zabývám proměnou sociálního postavení dítěte ve společnosti od novověku do současnosti. Důležitými dílčími tématy jsou rodina, výchova, školní docházka a vzdělávání, sociální práce s dítětem a práva dítěte. Práce si klade otázku po vlivu dobových podmínek na postavení dítěte a sleduje, jak během několika posledních staletí narůstá systémový zájem o záležitosti spojené s dětmi a dětstvím jako svébytným obdobím lidského života. Dějinné hledisko umožňuje zachytit nejen postupnou proměnu postavení dítěte ve společnosti, ale i zmapovat její příčinné okolnosti, na nichž se podílí například role náboženství, vliv vědy a dobových autorit či síla lidové tradice a zvyklostí. V tomto kontextu je pak tematizována sociální práce s dětmi i problematika dětských práv.
The Change of Social Position of Child in Society from the Modern Period to the Present
Keywords: dítě; dětství; rodina; výchova; školní docházka; vzdělávání; práva; historie dětství; postavení dítěte; sociální práce; children; childhood; family; upbringing; school attendance; education; rights; history of childhood; social work