Užívání nelegálních drog studenty Jihočeské univerzity - Plachá, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce zkoumá četnost užívání nelegálních drog vysokoškolskými studenty, konkrétně studenty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V teoretické části jsou charakterizovány drogy, nelegální drogy a dopady jejich užívání na zdraví, je popsán vznik drogové závislosti a její typy a vývojová stádia užívání drog. Dále jsou nelegální drogy rozděleny do kategorií podle účinků a dále popsány. Hlavním cílem praktické části je analýza užívání nelegálních drog studenty Jihočeské univerzity. Na základě sestaveného dotazníku byla zjištěna data a ta byla statisticky vyhodnocena popsanou metodou, komparována a byly vyvozeny závěry. Za poslední rok užilo nelegální drogy 37,83% dotázaných, toho 2,91% respondentů užívá nelegální drogy denně. Dřívější zkušenost se nelegální drogou má 18,78% studentů a studentek JU. Dřívější zkušenosti s drogami je častější u žen, naopak užíváni v posledním roce je mnohem častější u mužů. Nejčastěji užívanými látkami jsou kanabinoidy, dále halucinogeny, stimulanci a nakonec opiáty.
Abuse of illegal drugs by student of University of South Bohemia
Keywords: nelegální drogy; závislost; kanabinoidy; opiáty; stimulancia; halucinogeny; illegal drugs; addiction; cannabinoids; opiates; stimulants; hallucinogens