Tvorba výnosu jarních odrůd pšenice - Hošek, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce bylo posoudit základní výnosotvorné prvky u sledovaných odrůd jarní pšenice. V roce 2013 bylo v rámci pokusu vyseto osm odrůd (Brawura, Corso, Epos, Granny, Scirocco, Septima, Tercie a Vánek) na pozemku Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Během vegetace byl zaznamenáván počet rostlin, počet odnoží a počet klasů pomocí čtvrt metrovky. Získané údaje jsou uvedeny ve výsledkové části a přepočítány na 1 m2. Doplňkově bylo sledováno napadení chorobami, škůdci a zaplevelení. Před sklizní byly odebrány vzorky pro hodnocení počtu zrn v klasu a HTZ.Ve výsledkové části jsou statisticky vyhodnoceny hlavní výnosové prvky. Mezi tyto prvky patří počet klasů, počet zrn v klasu a HTZ. Dále je v práci hodnocen teoretický a skutečný výnos a objemová hmotnost.Průměrný počet klasů u odrůd jarní pšenice se pohyboval v rozmezí od 411 (Corso) do 564 (Epos) klasů na 1 m2. Počet zrn v klasu u jednotlivých odrůd dosahoval vyšších hodnot od 39,6 (Scirocco) do 57,8 (Corso). Průměrná HTZ u jednotlivých odrůd byla 34,943,5 g. Při zjišťování skutečného výnosu byly zjištěny hodnoty od 3,4 t.ha-1 (Septima) do 4,5 t.ha-1 (Scirocco). Rozdíly mezi výnosovými prvky všech odrůd byly statisticky významné.
Yield formation of spring wheat
Keywords: jarní pšenice; výnosotvorné prvky; počet rostlin; počet odnoží; počet klasů; počet zrn v klasu; hmotnost tisíce zrn; výnos; spring wheat; yield factors; number of plants; number of sprouts; number of spikes; number of grains per spike; weight of thousand grains; yield