Problematika oceňování specifických druhů nemovitostí - Škodová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Obecně je problematika oceňování památkově chráněných objektů dlouhodobě diskutována, a to zřejmě proto, že zde více než kdekoliv jinde záleží na úhlu pohledu na cenu nemovitosti, účelu, pro který má být cena zjištěna nebo stanovena, a druhu ceny nebo hodnoty, která má být zjištěna nebo stanovena. Cílem této práce je provést ocenění vybrané jedinečné nemovitosti cenou obvyklou a cenou zjištěnou. Jedná se o ocenění objektu zámku Lukavec, objektu památníku Antonína Sovy a zámeckého parku včetně inženýrských sítí a venkovních úprav. Vzhledem k nedostatečnému počtu srovnatelných nemovitostí je v této části věnována pozornost především problematice stanovení ceny obvyklé a tržnímu ocenění nemovitosti. V teoretické části je rozebrána problematika oceňování památkově chráněných staveb, nekomerčních staveb, nestavebních pozemků, pozemků s trvalými porosty, brownfieldů, hřbitovních staveb a genia loci.
The problematics of appraising uncommon kinds of realties
Keywords: oceňování; cena; hodnota; obvyklá cena; tržní ocenění; nemovitá věc; specifická nemovitost; kulturní památka; valuation; price; value; current price; market appraisement; realty; non-standard realty; historic landmark.