Hodnocení stolní hodnoty hlíz vybraných odrůd konzumních brambor vypěstovaných v ekologickém a konvenčním produkčním systému - Šplíchalová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
V diplomové práci byl sledován vliv konveční a ekologické technologie pěstování na stolní hodnotu hlíz brambor. V jednoletých pokusech (ročník 2010) bylo uplatněno 13 odrůd (Adéla, Bionta, Karin, KE 100/10, Laura, Madona, Magda, Princess, Red Anna, Rosara, Solara, Satina, Terka) vypěstovaných v rozdílných produkčních systémech. Stolní hodnota hlíz (barva dužniny, konzistence, struktura, moučnatost, vlhkost, chuť, tmavnutí) byla stanovena subjektivně, senzorickou analýzou dle metodiky VORAL (1996). Způsob produkce průkazně ovlivnil ze sledovaných parametrů pouze strukturu vařených hlíz, a to ze 4,8 %. Odrůdy uplatněné v pokusech si udržely v obou produkčních systémech deklarovaný varný typ bez jakékoliv extrémní modifikace.
Evaluation of tuber cooking quality in selected table potato cultivars cultivated under organic and conventional crop management
Keywords: brambory; stolní hodnota; konvenční a ekologický způsob pěstování; odrůda; varný typ.; potatoes; cooking quality; conventional and organic crop management; cultivar; cooking type.