Postoj sester a porodních asistentek k preventivním prohlídkám - Lenkerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Abstrakt Diplomová práce je zaměřena na zjištění postoje sester a porodních asistentek k preventivním prohlídkám. V teoretické části práce je orientována na oblasti zdraví, prevence, preventivní prohlídky, charakteristiku postojů a edukaci. Není opomenuta role sester a porodních asistentek v prevenci, vymezení kompetencí a problematiky životního stylu v souvislosti s výkonem zdravotnického povolání. Cílem práce bylo zjištění, zda sestry a porodní asistentky samy pravidelně docházejí na vlastní preventivní prohlídky i to, jak přistupují k informacím o potřebě preventivních prohlídek u obyvatelstva. Výzkum byl proveden metodou kvantitativního šetření. Technikou sběru dat bylo anonymní dotazníkové šetření u sester a porodních asistentek pracujících v primární péči a v nemocnicích. Celkový počet dotazníků od respondentů zařazených do výzkumu činil 270, z primární péče bylo vráceno 91 a z nemocnic 179 dotazníků, žádný nebyl vyřazen pro jeho neúplnost. V rámci výzkumu byla provedena pilotní studie, kdy bylo rozdáno 10 dotazníků rovnoměrně do sektoru primární péče a do sektoru nemocnic, k ověření, zda se nevyskytnou závažné problémy s jejich vyplněním. Vzhledem k jejich správnému vyplnění byly zařazeny do hlavní studie. Sledované hypotézy byly statisticky hodnoceny pomocí Pearsonova chi kvadrát testu a Fisherovým testem s nízkými hodnotami v kontingenčních tabulkách. Bylo hodnoceno, zda existuje rozdíl v účasti sester a porodních asistentek na preventivních prohlídkách dle věku. Ve věku do 40 let byla četnost pravidelných preventivních prohlídek 62% a ve věku nad 40 let 98%. Věk významně ovlivňuje účast na preventivních prohlídkách. Stupeň vzdělání nemá statisticky významný vliv na účast na preventivních prohlídkách. Výzkum zcela nevyloučil rozdíl v účasti na preventivních prohlídkách dle typu pracoviště. Sestry a porodní asistentky pracující v nemocnicích chodí na preventivní prohlídky méně pravidelně, než ty, které pracují v primární péči. Sestry a porodní asistentky v primární péči mají prokazatelně vyšší věk a chodí na preventivní prohlídky pravidelněji. Byl zjišťován rozdíl v postoji sester a porodních asistentek k preventivním prohlídkám dle typu pracoviště. Sestry a porodní asistentky, bez ohledu na to, kde pracují, mají pozitivní postoj k preventivním prohlídkám. Jsou jednou z nejčastějších aktivit, pomocí kterých udržují a podporují své zdraví. Motivací pro sestry a porodní asistentky, proč pravidelně navštěvují preventivní prohlídky je v prvé řadě péče o vlastní zdraví. U celkového počtu sester a porodních asistentek, které se účastní pravidelně preventivních prohlídek a edukují pacienty, bylo při testování dosaženo významné statistické hladiny. Výzkum potvrdil, že sestry a porodní asistentky, které navštěvují preventivní prohlídky pravidelně, mají pozitivnější postoj k informovanosti klientů-pacientů, než ty, které prohlídku neabsolvují. Sestry a porodní asistentky v nemocnicích se věnují při edukaci více aktuálnímu onemocnění a odvrácení případných komplikacích u pacientů, než všeobecné prevenci a preventivním prohlídkám. Vzhledem ke stanoveným cílům výsledné hodnocení výzkumu prokázalo, že sestry a porodní asistentky mají pozitivní postoj k preventivním prohlídkám a snaží se je pravidelně navštěvovat. Respondenti z primární péče jsou věkově starší a navštěvují preventivní prohlídky pravidelněji. Preventivní prohlídky jsou u respondentů prioritou v podpoře a udržení zdraví. Výzkum prokázal, že v primární péči i v nemocnicích se respondenti vzdělávají v oblasti prevence a preventivních prohlídek a orientují se v legislativě týkající se preventivních prohlídek.
Attitude to Prophylactic Check-ups among Nurses and Midwives
Keywords: Zdraví; Prevence; Preventivní prohlídky; Postoje; Role sester a porodních asistentek; Health; prevention; prophylactic check-ups; attitudes; roles of prophylactic check-ups