HODNOCENÍ STAVU ODKALIŠTĚ MAPE POMOCÍ VYBRANÝCH INDIKÁTORŮ PROSTŘEDÍ - Hulanová, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo vyhodnotit stav odkaliště po těžbě uranových rud pomocí vybraných indikátorů prostředí. Jako indikátor prostředí byli zvoleni drobní zemní savci. Vzorky byly získány odchytem pomocí sklapovacích pastí a skladovány v mrazáku. Shromážděný materiál byl zaslán na rozbory vybraných mikroelementů (As, Cd, Co, Cr, Cu, Mn, Mo, Ni, Pb, Zn). Rozbory prováděl podnik ANECLAB s. r. o. v Českých Budějovicích. Dále byl zmiňován problém sanací a rekultivací probíhajících na sledovaném území. Výsledky práce popisují stav odkaliště DIAMO s. p. z hlediska ekologické stability útvaru v krajině a uvádějí vliv rekultivací na okolní sledovanou biotu a následné začlenění ploch do krajiny.
CLASSIFICATION OF STATEMENT OF WASTEPOND MAPE THROUGH THE USE OF THE CHOSEN MARKERS OF BACKGROUND
Keywords: odkaliště; dolování; těžba; uranová ruda; savci; sklápěcí past; rekultivace; krajina; wastepond; mining; uranic ore; mammals; collapsible trap; recultivation; landscape