Parazitární infekce želv rodu Testudo se zaměřením na apikoplexa - Žahourek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá spektrem a četností parazitárních infekcí želv rodu Testudo v chovech na území České republiky. V prvním díle teoretické části se zaměřuji na biologii, biogeografii, ekologii a morfologii, jejichž pochopení je pro chov těchto velmi specializovaných zvířat důležité. Dále zmiňuji konkrétní metodiku chovu spojenou s nároky želv na prostředí, výživu a behaviorální chování. Ve druhém díle teoretické části se zabývám parazity, kteří často infikují herbivorní plazy. V práci jsem se zaměřil na parazity spadající do kmene Apicomplexa, kterým je poslední dobou ve veterinární medicíně plazů věnována výrazně vyšší pozornost. Bylo vyšetřeno 143 vzorků trusu nashromážděných během roku 2020 od dvanácti různých chovatelů. Vzorky byly vyšetřeny pomocí sedimentační a flotační metody, ke které byl použit Sheaterův cukerný roztok. Z celkového počtu bylo 92 % vzorků označeno jako pozitivní na vývojová stadia parazitických prvoků nebo helmintů. Ze získaných dat jsem sestavil spektrum parazitů celého rodu i jednotlivých druhů včetně četností a síly infekcí jednotlivých parazitů.
Parasitic infections tortoises of genus Testudo with a focus on apicoplexa
Keywords: želva; ex-situ; parazitární infekce; Apicomlexa; tortoise; ex-situ; parasitic infection; Apicomplexa