Kvalita drůbežího masa ve vztahu ke způsobu produkce - Kadlecová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem této práce je kvalita drůbežího masa ve vztahu ke způsobu produkce. V literárním přehledu je popsáno drůbeží maso, jeho spotřeba v České republice a jeho chemické složení. Jsou zde popsány i vybrané metody senzorické analýzy. V praktické části jsou charakterizovány druhy testovaných mas. Práce se dále zaměřuje na experimentální vyhodnocení chemického složení kuřecí prsní svaloviny z farmy Loužná pomocí metody NIR a porovnání změn ve složení v závislosti na stáří kuřat. Následují vybrané senzorické metody zaměřené na rozpoznání rozdílů kuřecích mas ze třech rozdílných produkcí. Dále byl zveřejněn dotazník, který měl za úkol zjistit preference občanů k výrobkům (kuřecí maso) z různých způsobů produkce.
Quality of poultry meat in relation to the production method
Keywords: kuřecí maso; prsní svalovina; konvenční zemědělství; volný chov; senzorická analýza; chemické složení; chicken meat; breast muscle; conventional agriculture; free range; sensory analyse; chemical composition