Sledování a zaměření případných změn říčního koryta vodního toku Ostřice. - Kubát, Michal (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce je zaměřena na sledování a podrobné zaměření případných změn říčního koryta vodního toku Ostřice v katastrálním území Horní Planá ve dvou etapách v odlišných ročních obdobích. Cílem práce je vytyčení a zajištění polohy příčných řezů na stranách říčního polygonu a jejich následné zaměření. Práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. V teoretické části je nejprve vysvětleno tvoření bodových polí geodetickými body. Poté je popsáno podrobné bodové pole, požadavky na jednotlivé body, způsoby jejich zaměření, podrobné mapování pomocí těchto bodů a také tvorba podélného profilu a příčných řezů vodního toku. Praktická část obsahuje charakteristiku zaměřované lokality. Dále popis přípravných prací, nezbytných pro zaměření území a samotné zaměření s využitím stávajících i nově vytyčených bodů polohového bodového pole. Nakonec je osvětlen výpočet souřadnic pomocných i podrobných bodů a způsob jejich grafického zpracování. V závěru jsou zhodnoceny změny mezi dubnovým a srpnovým termínem zaměření zájmového území.
Tracing and surveying of accidental changes of the river bed of Ostřice.
Keywords: podrobné zaměření; příčný řez; vodní tok; pomocné body; podrobné body; změny říčního koryta; detail survey; cross section; water stream; auxiliary points; detail points; river bed changes