Faktory ovlivňující osvojení dítěte - Maloušková, Marie (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na téma: "Faktory ovlivňující osvojení dítěte". Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V teoretické části je popisována historie osvojení. Dále je zde uvedena definice osvojení, jejich formy, případné zrušení osvojení. Do hloubky se práce zabývá postupem při zprostředkování osvojení a následnou předadopční péčí. V další části jsou vymezeny určité faktory, které mohou osvojení ovlivnit. Empirická část se zabývá zpracováním výzkumu, kde hlavním cílem je zjistit, které faktory mohou ovlivnit osvojení dítěte včetně důvodů, které vedou budoucí rodiče k osvojení. V této části byl zvolen cíl práce a hypotézy, které je třeba potvrdit nebo vyvrátit. Dále je vysvětlena metodika, v níž pro získání informací byla použita strategie kvantitativního výzkumu a ke sběru dat byla použita metoda dotazování v technice dotazníku. K vytvoření dotazníku byl použit server "Survio.com", který byl rozeslán emailovou adresu. Výzkumný vzorek tvořilo dohromady 57 budoucích osvojitelů z kraje Vysočina. V další kapitole jsou prezentovány výsledky výzkumu zpracované popisnou statistikou pomocí koláčových grafů a tabulek. Jsou zde znázorněny výsledky jednotlivých otázek v kontextu dalších parametrů, jako je pohlaví, věk, dosažené vzdělání, víra. Stanovené hypotézy byly testovány pomocí chí-kvadrátu. Výsledky ukazují, že hlavním faktorem pro přistoupení k osvojení je věk dítěte, kde respondenti upřednostňují dítě s co nejnižším věkem a nejlepší prognózou mezi další faktory, které osvojení ovlivňuje je barva pleti dítěte, shodné výsledky však také ukazují, že spousta respondentů se podle vzhledu nerozhodovala. Mezi důvody přistoupení k osvojení patří zejména nemožnost mít vlastní děti a pomoc dítěti. Následující částí bakalářské práce je kapitola Diskuze, kde jsou jednotlivé výsledky interpretovány a porovnávány s literaturou a výsledky obdobných výzkumů. V závěrečné části bakalářské práce jsou výsledky shrnuty a cíl práce vyhodnocen.
Factors which Influence the Adoption of a Child
Keywords: Náhradní rodinná péče; osvojení; zprostředkování osvojení; faktory ovlivňující osvojení; Foster care; adoption; types of adoption; arranging adoptions; factors affecting adoption