Specifika ošetřovatelské péče u mladistvého s intoxikací - Marešová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2018)
Tak, jak zvolna narůstá počet mladistvých, kteří experimentují s návykovými látkami, tak narůstá počet hospitalizovaných nezletilých s intoxikací. Přibývá také suicidálních pokusů u dětí, které jsou často realizovány pomocí intoxikace léčivy. Sestry se tak při své práci čím dám častěji setkávají s adolescenty, jejichž organismus je alkoholem, drogami či léky intoxikován. Bakalářská práce si klade za cíl zjistit, jaká existují specifika ošetřovatelské péče, kterou sestry poskytují mladistvým s intoxikací. Zaměřuje se na rozdíly péče u jednotlivých intoxikací, na její postupy, problémy a zvyklosti. Snaží se podat ucelený pohled na tuto péči, jejíž příjemce tvoří převážně nezletilí s otravou alkoholem, drogami či léky. Práce byla zpracována pomocí kvalitativního šetření., jež probíhalo formou polostrukturovaných rozhovorů. Rozhovory byly realizovány s deseti sestrami na dětských odděleních, dětských jednotkách intenzivní a resuscitační péče, a v dětském a dorostovém detoxikačním centru. Z šetření vyplynulo, že péče o tyto pacienty je pro sestry fyzicky a psychicky náročnou. Bylo zjištěno, že žádné výraznější rozdíly v ošetřovatelské péči o mladistvého pacienta s intoxikací alkoholem, drogami a léky nejsou a nejvýraznějším specifikem je zvládání časté agresivity intoxikovaných. Závěry poukazují na fakt, že spíše než na druhu intoxikace záleží na věku intoxikovaného a na tom, jaké má projevy, zda je při vědomí, zvrací a je agresivní. Práce by měla zvýšit povědomí a informovanost sester o ošetřovatelské péči, která je mladistvým intoxikovaným poskytována, a tím přispět ke zlepšení a zefektivnění péče o tyto mladé pacienty.
Nursing specifications focused on Drugged juveniles
Keywords: intoxikace; ošetřovatelská péče; sestra; mladiství; návykové látky; alkohol; drogy; intoxication; nursing care; nurse; juvenile; addictive substances; alcohol; drugs