Porovnání účinnosti přímé a nepřímé metody genetické transformace u bramboru (Solanum tuberosum L.) - Přibylová, Marie (Jihočeská univerzita, 2008)
Brambory jsou jednou z hlavních plodin, u nichž je cílený přenos genů vhodnou metodou pro zlepšení vlastností stávajících odrůd. Cílem této práce bylo porovnání účinnosti genetické transformace bramboru, odrůdy Bintje, jednak prostřednictvím bakterií Agrobacterium tumefaciens a jednak mikroprojektily. V obou případech byla internodia bramboru transformována shodným plazmidem p35SGUSint, který se skládá z 35S CaMV promotoru a genů gus (s vloženým intronem) a nptII. Pro získání transgenních rostlin, jejich identifikaci a analýzu byly použity metody selekce na kanamycinu, tranzientní a stabilní exprese enzymu {β}-glukuronidázy a amplifikace genů gus a nptII pomocí PCR.
A comparison of efficacy of direct and indirect methods of genetic transformation of potato (Solanum tuberosum L.)
Keywords: Agrobacterium tumefaciens; Bintje; gen gus; gen nptII; internodia; mikroprojektily; PCR; Solanum tuberosum; transformace; tranzientní exprese; Agrobacterium tumefaciens; Bintje; gus gene; nptII gene; internodal explants; microprojectile bombardment; PCR; Solanum tuberosum; transformation; transient expression