Ošetřovatelská péče o ženu s onemocněním Lupus erythematosus v souvislosti s těhotenstvím - Petrová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2009)
V dnešní moderní době jsou možné téměř zázraky. Díky včasné diagnostice a léčbě dnes otěhotní a donosí těhotenství i ženy, u kterých to dříve nebylo možné. Lupus erythematosus představuje pro ženu i plod velké riziko. Těhotné ženy s tímto onemocněním jsou vystaveny mnoha potížím, které je nutno dlouhodobě sledovat a korigovat. Cílem páce bylo, zjistit problémy onemocnění Lupus erythematosus u vybraných těhotných žen, zjistit specifika ošetřovatelské péče, zjistit, jak se jednotlivé případy těhotných žen liší v průběhu těhotenství, dále porovnat klinické příznaky onemocnění Lupus erythematosus u vybraných těhotných žen a porovnat psychické problémy u vybraných těhotných žen při onemocnění Lupus erythematosus související s rizikovým těhotenstvím. V práci bylo použito kvalitativního výzkumného šetření, ve kterém bylo stanoveno pět cílů a pět výzkumných otázek. Výzkumné šetření bylo prováděno na základě údajů z dokumentace a rozhovorem s vybranými ženami. Výsledky byly zpracovány do kazuistik a tabulek, kde byly zhodnoceny jednotlivé odlišnosti. Všechny cíle i výzkumné otázky byly splněny podklady výzkumného šetření. Na základě kvalitativního šetření je možné stanovit čtyři hypotézy. První hypotéza zní: U těhotných žen s onemocněním Lupus erythematosus je problémem motýlovitý erytém na obličeji. Druhá hypotéza zní: Specifikem ošetřovatelské péče u těhotných žen s onemocněním Lupus erythematosus je časté sledování ozev plodu v průběhu dne i v noci. Třetí hypotéza zní: Jednotlivé případy těhotných žen s Lupus erythematosus se liší v klinických projevech onemocnění. Čtvrtá hypotéza zní: Těhotné ženy s onemocněním Lupus erythematosus mají strach o následný vývoj těhotenství. Poznatky o onemocnění Lupus erythematosus a výsledky práce by mohly být využity v ošetřovatelském procesu a jeho intervencích poskytovaných porodními asistentkami v nemocniční i primární péči. Pokud budeme znát problémy a přání těhotných žen s tímto onemocněním, bude i efektivněji vedena ošetřovatelská péče o ně.
Nursing Care in Women with Lupus Erythematosus during Pregnancy
Keywords: Fyzické potíže; Klinické příznaky; Lupus erythematosus; Ošetřovatelská péče; Psychické problémy; Rizikové těhotenství; Clinical symptoms; Lupus erythematosus; Nursing care; Physical problems; Psychical problems; Risk pregnancy