Plnění poskytovaná s užíváním bytů - Hlaváč, Adam (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem této práce je ?Plnění poskytovaná s užíváním bytu?. Hlavním cílem práce je vymezit jednotlivé služby spojené s užíváním družstevního bytu, zjištění vývoje nákladů na jednotlivé služby a jejich podíl na celkových úhradách za byt a nástin předpokládaného vývoje do budoucna. První část této práce je teoretická. V této části jsou vybraná klíčová slova popsána a definována podle literatury a jiných dostupných zdrojů. Z teoretické části vychází praktická část. V této části v návaznosti na teoretickou část se plní cíle bakalářské práce dle zadání. Pro praktickou část byl vybrán byt, který vlastní Stavební bytové družstvo v Českých Budějovicích. Analýza vývoje je prováděna z předpisů měsíčních úhrad nájemného a záloh spojených s užíváním bytu od 1. ledna 1995 do předpisu platícího od 1. ledna 2011 do 30. června 2011. Ceny stanovené v předpisech nejsou konečné, jsou to zálohy, jejichž výše závisí na předpokládaných nákladech v daném období. Prvně se zjišťovala právní úprava služeb. Družstva typu DBV nemají žádnou právní úprava. Tato situace vznikla zrušením vyhlášky č. 85/1997 Sb. Pro ostatní je právní úprava stejná jako pro nedružstevní nájemní byty. Při vymezování jednotlivých služeb a jejich popisu bylo zjištěno, že dvě položky ? mzdy provozních pracovníků a položka ostatní, jsou chybně zařazeny mezi služby (patří do nájemného). Dále bylo zjištěno, že služby se na celkových úhradách za byt podílí nadpoloviční většinou a to 64,42 %. Jejich význam je tedy nezanedbatelný. Největší zastoupení ze služeb pak mají náklady na teplo. Nakonec byl proveden odhad vývoje výše cen služeb do budoucích let. Úhrady za výtah a osvětlení závisí na ceně za elektřinu a spotřebovaném množství. Náklady na teplo a vodné a stočné mají tendenci růst.
Performance Provided to the Flats Occupants
Keywords: Bytové družstvo; nájemné; plnění poskytovaná s užíváním bytů; byt.; Housing cooperatives; rent; performance provided to the flats occupants; flat.