The World of David Walliams and Roald Dahl's Children's Books. A Comparative Analysis - Tůmová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se prostřednictvím srovnávací analýzy prozaické tvorby dvou britských autorů dětské literatury pokusí popsat dynamiku vývoje tvorby pro dětské čtenáře v kontextu britské fantastické literatury. Na příkladech z děl současného autora D. Walliamse se práce bude zabývat tématy, motivy a způsobem vyprávění autora humorné dětské prózy v porovnání s literárním odkazem děl Roalda Dahla. Pozornost se soustředí na formu literární grotesky a nadsázky, která v kontextu tvorby pro dětské čtenáře otevírá kontroverzní témata v případě obou uvedených autorů.
The World of David Walliams and Roald Dahl's Children's Books. A Comparative Analysis
Svět dětských knih Davida Walliamse a Roalda Dahla. Srovnávací analýza
Keywords: dětská literatura; britská literatura; Roald Dahl; David Walliams; Charlie and the Chocolate Factory; Fantastic Mr Fox; Billionaire Boy; The Ice Monster; children's literature; British literature; Roald Dahl; David Walliams; Charlie and the Chocolate Factory; Fantastic Mr Fox; Billionaire Boy; The Ice Monster