Šakal obecný (Canis aureus) v České republice a na Slovensku - Veselovská, Nina (Jihočeská univerzita, 2023)
Šakal obecný Canis aureus L. je středně velká, všežravá psovitá šelma. V současné době je to jeden z nejvíce a nejrychleji se rozšiřujících druhů v Evropě. Z původní oblasti rozšíření v Bulharsku, Chorvatsku a Rumunsku, se v několika vlnách rozšířil do západních, východních i severních částí Evropy. Jako nově usazený druh je považován v Rakousku, Maďarsku, Slovensku a po celém Balkánském poloostrově. Doposud byl pozorován v Polsku, Pobalstkých státech, Dánsku, Nizozemsku, Německu a také v České republice. V Česku, Polsku a Německu byla také zaznamenána jeho reprodukce. Jeho další šíření skrze Evropu, zapojení a dopad na nové ekosystémy je pouze otázka času. Předkládaná práce se zabývá problematikou ekologie šakala obecného a jeho šíření v rámci České republiky, Slovenska a Evropy.
Golden jackal (Canis aureus) in the Czech republic and Slovakia
Keywords: Šakal obecný; rozšíření; biotop; reprodukce; Golden jackal; expansion; habitat; reproduction