Pedagogický postoj k výuce plavání předškolních dětí: reflexe trenérů. - Debnarová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Východiska: Díky polistopadovým změnám prošla výuka plavání dětí v naší zemi určitým vývojem. Byla založena Asociace plaveckých škol, která sdružuje plavecké školy v ČR a došlo i ke změnám ve vzdělávání trenérů a instruktorů plavání. Do tzv. Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání bylo plavání začleněno jako jedna z nepovinných zájmových nabídek. Kromě plaveckých škol vznikly na přelomu 80. a 90. let také tzv. baby kluby, které nabízejí mimo jiné i kojenecké plavání. V současné době existuje v naší zemi síť, nabízející různé typy kurzů, které vyučují trenéři a instruktoři s platnou licencí. Cíle: Zjistit, jaký mají trenéři plavání postoj k plaveckému výcviku u předškolních dětí, tedy jak oni sami vnímají problematiku výcviku této cílové skupiny. Dílčím cílem bylo zjistit rozdíly v trenérské práci, metodice a jak se tyto rozdíly podle trenérů odráží v rozvoji dětí. Metody: Jedná se o tématickou analýzu, kdy pro sběr dat bylo využito pozorování, v kombinaci s polostrukturovanými rozhovory vybraných respondentů se vztahem k dané problematice. Participanti interview byli trenéři bývalých nebo současných plaveckých škol či kurzů. Získaná data byla k analýze otevřeně kódována, poté byly údaje z pozorování a rozhovorů párovány s daty z literatury. Výsledky a závěry: Cíle bakalářské práce byly tedy naplněny. Studie by se tak mohla stát dobrým vodítkem pro hlubší poznání metodiky a tréninku plavání dětí této specifické cílové skupiny v České republice.
Educational attitude to swimming lessons of preschool children: Coaches´ reflection.
Keywords: Plavání; dítě; předškolní věk; trenér; plavecké způsoby; Swimming; child; pre-school age; coach; swimming style