Změny genové exprese při simulovaném stresu suchem u máku - Kosťová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce shrnuje poznatky v oblasti obecných mechanismů reakce rostlin na sucho na genové úrovni, odpovědi na stres a rezistenci u rostlin. Práce je zaměřena na rostliny máku. Soustřeďuje se na optimalizaci metody pro laboratorní testování stresu sucha u máku a následně na ověření této metody na variabilní kolekci genových zdrojů. Optimalizovaná metodika je pak využita k ověření vytipovaných stresových genů pomocí metody real-time PCR. Výsledkem byla zjištěna odlišná klíčivost jednotlivých odrůd při odlišných úrovních stresu. U vytipovaných stresových genů byla sta-novena jejich relativní genová exprese při působení různých úrovní sucha.
Changes in gene expression under simulated drought stress in opium poppy
Keywords: stres; sucho; mák; rezistence; změny genové exprese; stress; drought; poppy; resistence; changes in gene expression