Pověsti Benešovska (Pověsti mezi stříbropěnnou Vltavou a kamenitou Sázavou) - Zívalová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se skládá ze dvou základních částí - z části teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá charakterem sebraných pověstí vzhledem k místu a vysvětluje význam slova pověst. Dále ve stručnosti shrnuje, co to je ilustrace a zaměřuje se na čtyři ilustrátory Starých pověstí českých od Aloise Jiráska (Věnceslava Černého, Antonína Procházku, Mikoláše Alše a Jiřího Trnku). V závěru této části je přiblíženo vlastní zpracování ilustrací. Výsledkem diplomové práce je zpracování souboru ilustrací - praktická část. K diplomové práci je připojena příloha, která obsahuje soubor sebraných pověstí Benešovska.
Legends of the Benesov region (Legends between the silverfroth Vltava and the stony Sazava)
Keywords: pověst; ilustrace; Věnceslav Černý; Antonín Procházka; Mikoláš Aleš; Jiří Trnka; legend; illustration; Věnceslav Černý; Antonín Procházka; Mikoláš Aleš; Jiří Trnka