Reprodukční biologie Achillea millefolium agg. a Achillea ptarmica v lučních a lemových společenstvech - Tomšová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2013)
V diplomové práci jsem se zaměřila na to, jak závisí reprodukční biologie dvou druhů řebříčku (Achillea millefolium agg., Achillea ptarmica) na jejich stanovišti výskytu v kulturní krajině (lem/louka) a na početnosti opylovačů, vyskytující se na bodě v době jejich kvetení. U rostlin jsem měřila jejich výšku velikost květenství. Následně jsem provedla klíčící pokus. Za indikátory určující reprodukční úspěšnosti jsem považovala celkovou produkci semen a jejich klíčivost.Kromě vlastního načasování kvetení je pro rostliny podstatná i délka jeho trvání, a to jednak z pohledu postupného rozkvétání květenství, tak i délce trvání samčí a samičí fáze kvetení jednotlivých květů. Při terénním pozorování jsem zjišťovala, jak dlouho rostliny uvolňují pyl a jak dlouho mají receptivní blizny.
Reproduction of Achillea millefolium agg. and Achillea ptarmica in meadows and verges
Keywords: Achillea millefolium agg.; Achillea ptarmica; reprodukční úspěšnost; louka; lem; pestřenky; tyčinky; blizny; Achillea millefolium agg.; Achillea ptarmica; reproductional success; meadow; verge; hoverflies; stamen; stigma