Příjmová autonomie rozpočtů obcí - Dvořáková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem práce je posoudit stav a vývoj míry příjmové autonomie obcí v České republice. Téma práce se řadí do problematiky veřejných financí a fiskální decentralizace, proto se těmto pojmům věnuje literární rešerše práce. Společně s hlavním cílem se práce věnuje třem cílům dílčím. Jedná se charakterizování příjmů, výdajů a salda obcí, porovnání autonomních příjmů obcí Krtov a Pec pod Sněžkou a zpracování přehledu autonomních daňových příjmů municipalit členských zemí OECD. Za všechny obce v České republice je vypočtena míra příjmové decentralizace, ukazatel příjmové autonomie, ukazatel daňové autonomie a je zde okomentován vývoj autonomních příjmů obcí v České republice. U velikostních skupin obcí je porovnán podíl autonomních příjmů na obyvatele a míra příjmové autonomie.
Revenue Autonomy of Municipal Budgets
Keywords: veřejné finance; fiskální decentralizace; rozpočet obcí; autonomní příjmy obcí; daňová autonomie; public finance; fiscal decentralization; municipal budget; autonomous municipal revenue; tax autonomy