Fyzioterapie u pacientů se sedavým zaměstnáním trpících opakovanými bolestmi v oblasti krční páteře - Poláková, Diana (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice opakovaných bolestí v oblasti krční páteře u pacientů se sedavým zaměstnáním. Cílem mé práce bylo nastínit možnosti různých metodik fyzioterapie a kinezioterapie ve formě komplexního terapeutického plánu a vypracovat soubor cviků sloužících zároveň nejen pro terapii, ale i prevenci před vznikem funkčních poruch v oblasti krční páteře. Volila jsem převážně z metodik, s nimiž jsem se během svého studia setkala a přesvědčila se o jejich užitečnosti. V teoretické části je věnována velká pozornost anatomii, funkci krční páteře a funkčním poruchám v této oblasti. Jistá míra důležitosti byla kladena taktéž při popisu ergonomie sedu a správného držení těla během sezení v průběhu pracovního procesu. Závěr teoretické části vytváří vybrané fyzioterapeutické postupy pro řešení bolestivosti v oblasti krční páteře u pacientů se sedavým zaměstnáním. Praktické části dala za vznik metoda kvalitativního výzkumu, jenž byla zpracována formou kazuistik tří žen ve věku od 42 do 50 let, pracujících v zaměstnání vyžadujícího pozici sedu v minimální době osmi hodin denně pět dní v týdnu. U těchto žen byl proveden vstupní kineziologický rozbor doplněný fotodokumentací, na jehož základě byl sestaven komplexní terapeutický plán, kdy jednotlivé terapie probíhaly jedenkrát do týdne po dobu dvou měsíců. Zároveň obdržely vytvořený soubor cviků, které byly vybrané s ohledem na možnost jejich každodenní realizace v prostředí kanceláře v průběhu pracovní doby. Na závěr výzkumu bylo provedeno výstupní vyšetření taktéž obohaceno o fotografie a subjektivní zhodnocení stavu a pocitů respondentek. Tato bakalářská práce může být nápomocná nejen fyzioterapeutům v klinické praxi řešících problematiku opakovaných bolestí krční páteře u pacientů se sedavým zaměstnáním, ale zároveň i laické veřejnosti, jež se nachází ve stavu ohrožení vzniku tohoto problému, či se s ním již potýká.
Physiotherapy at patients with sedentary occupation who suffer from recurrent pain in the cervical spin
Keywords: krční páteř; bolest; funkční poruchy; sed; ergonomie; cervical spine; pain; functional disorders; sed; ergonomics