Nakládání s pekárenskými vratky - Pazdera, František (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se věnuje technologickému, ekonomickému a legislativnímu posouzení problematiky vyuţití pekárenských vratek s navrţením alternativ řešení situace v návaznosti na zpracování technologií anaerobní fermentace. Zaclenění pekárenských vratků do procesu výroby bioplynu bylo laboratorně simulováno v automatických anaerobních fermentorech Stix. Teoretická cást práce se zaměřuje na aktuální platnou legislativu. Ekonomické posouzení bylo hodnoceno financním ukazatelem cisté soucasné hodnoty. Nejvyšší výtěţnost metanu byla vyhodnocena při poměru vratku a hnoje 100:0, avšak z ekonomického hlediska je ideální poměr 50:50. Diplomová práce se věnuje technologickému, ekonomickému a legislativnímu posouzení problematiky vyuţití pekárenských vratek s navrţením alternativ řešení situace v návaznosti na zpracování technologií anaerobní fermentace. Zaclenění pekárenských vratků do procesu výroby bioplynu bylo laboratorně simulováno v automatických anaerobních fermentorech Stix. Teoretická cást práce se zaměřuje na aktuální platnou legislativu. Ekonomické posouzení bylo hodnoceno financním ukazatelem cisté soucasné hodnoty. Nejvyšší výtěţnost metanu byla vyhodnocena při poměru vratku a hnoje 100:0, avšak z ekonomického hlediska je ideální poměr 50:50.
Handling of the baking industry returns
Keywords: pekárenské vratky; bioplyn; bioplynová stanice; bakery returns; biogas; agricultural biogas station