Svátky a tradice v současné rodině s předškolními dětmi - Shorná, Blanka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jaké svátky a tradice se dodržují v současné rodině s předškolními dětmi. Velice důležité je pak zjištění, jakou formou se tyto vybrané oslavy a tradice slaví. V teoretické části jsou charakterizovány jednotlivé svátky a tradice, které se slaví v průběhu roku. Tyto oslavy mohou být chápány jako slavnostní rituály, ve kterých je možno najít nespočet hodnot pro další život. Část práce se dotýká i rodiny, převážně její socializační a vzdělávací funkce, což má přímou souvislost s předáváním tradic z generace na generaci. V praktické části jsou popsány výsledky kvalitativního výzkumu, prováděného s rodiči předškolních dětí. Toto výzkumné šetření přispělo k poznání, jaké svátky a tradice jsou v současné době v českých rodinách aktuální a jakým způsobem se slaví. Přínosem tohoto zjištění je hlubší poznání současné rodiny a jeho využití v předškolním vzdělávání, které rodinnou péči doplňuje.
Celebrations and Traditions in Present Family with Preschool Children
Keywords: svátek; tradice; hodnoty; rodina; předškolní dítě; festival; holiday; tradition; values; family; pre-school child