Baptistický sbor v Pardubicích v letech 1922-1989 - Šíp, Luděk (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá historií baptistického sboru v Pardubicích. Sbor náleží do Bratrské jednoty baptistů v České republice a samostatným se stal v roce 1922. Práce je pak vymezena obdobím mezi léty 1922 až 1989. Zároveň však obsahuje stručné informace o Bratrské jednotě baptistů a počátcích působení baptistů na území Čech.Práce představuje historii sboru, jeho život a aktivity. Sleduje vývoj členské základny, pořádané akce, práci s dětmi a mládeží. Významná část práce je věnována prvnímu kazateli sboru Janu Řičařovi. Zvláštní pozornost je pak zaměřena na politický proces, jehož se stal obětí. V přehledu jsou uvedeny i stručné životopisy všech kazatelů sboru do roku 1989.
The Baptist Church in Pardubice in years 1922 - 1989
Keywords: Bratrská jednota baptistů; baptistický; církev; sbor; kazatel; historie; proces; soud; vězení.; Baptist Union; baptist; church; congregation; pastor; history; law suit; prison.