Duchovní rozměr léčby závislých - Černý, Gustav (Jihočeská univerzita, 2007)
V práci je proveden pokus o srovnání tří duchovně orientovaných léčebně-socializačních protidrogových programů. Hlavními kritérii pro výběr programů byl jejich křesťanský základ, možnost nástupu závislého (využitelnost) v České republice a potvrzená účinnost terapie jejich absolventy. Programy reprezentují kromě veřejně dostupných principů také tzv. klíčové příběhy. To jsou výpovědi lidí, kteří využily tyto programy. Cílem bylo najít společný prvek duchovního základu při udržení tradiční odlišnosti. Poznatky ukazují, že má-li být duchovní rozměr terapie účinný, je potřeba úplné otevřenosti absolventa, vyznání vlastní neschopnosti kontrolovat svůj život a vydání se do Božích rukou. Na tomto základě je pak možné začít budovat nový, bezdrogový život.
Spiritual Dimension Treatment of Addicts
Keywords: Spiritualita; drogová závislost; Bůh; klíčový příběh; terapie; Anonymní Alkoholici; Komunita sestry Elvíry; Teen Challenge Plzeň; Spirituality; drug addiction; God; key story; therapy; Alcoholics Anonymous; The Community of Sister Elvira; Teen Challenge Plzen