Zhodnocení dopadů zavedení poplatků za vjezd do centra města - Helclová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této bakalářská práce je analýza zavedení a provozování mýtného ve vybraných městských aglomeracích, se zaměřením na finanční hledisko. Úvodem vysvětlí formou literární rešerše základní dopravní pojmy, nastíní vývoj silniční dopravy do současnosti a poukazuje na její negativní efekty a požadované vlastnosti. Dále se zabývá vysvětlením fungování odlišných typů technologie systémů na výběr mýtného ve městech a porovnává zavedené ceny a podmínky provozování tohoto dopravního systému ve vybraných velkoměstech z celého světa. Další kapitola je zaměřena na analýzu zavedení a provozování mýtného v zpoplatněné zóně centrálního Londýna včetně popisu systému na výběr mýtného a způsobů jeho placení. Výsledkem této kapitoly bude vyhodnocení celkového přínosu zavedeného mýta a určení, zda bylo dosaženo plánovaných cílů. Poslední kapitola navrhuje a řeší možné způsoby zavedení, provozování a financování mýtného systému v podmínkách České republiky.
Evaluate the impact of introducing congestion charges in city center
Keywords: zpoplatnění; doprava; kongesce; dopravní politka; vývoj; congestion; road-toll; traffic; impact; urban transport; road transport